Restaurace U tří volů – Býkovice

Býkovice, jsou malou vesničkou, která leží přibližně 25 km od Brna. Vzhledem k tomu, že jsem mnohokrát míjela cedule zvoucí ku návštěvě tohoto restaurantu, zvláště pokud obsahují sdělení, že je zde „vynikající kuchyně“, rozhodla jsem se toto sdělení ověřit. Byla jsem zvědavá, zda se přece jen v těchto místech neukrývá kulinářská perla.

Interiér:

Samotná restaurace je součástí nově vybudovaného rekreačního zařízení. Interiér je zařízen velmi jednoduše a moderně. Jako velmi pozitivní prvek hodnotím celou prosklenou stěnu s výhledem, byť do dvora rekreačního komplexu, ale z dispozičního hlediska jiné řešení asi nebylo možné.

Obsluha:

Restaurace je spíše menší a obsluhující personál zde zastupovala pouze jedna servírka, jejíž přístup k nám byl veskrze neutrální. Většinu času jsme byli v restauraci jediní hosté. Tedy až na evidentního partnera dotyčné servírky. Nejsem žádný puritán, ale při jejich intimních projevech během naší večeře, jsem se necítila příliš příjemně a měla jsem pocit, že v danou chvíli jsme tam jaksi navíc. Poslouchat rozhovor o tom, zda si mají na večeř koupit láhev vína či nikoliv, doopravdy nemusím.

Jídlo:

Jako předkrm jsem si dala tradičního „Uzeného lososa s citrónovým máslem a tousty“ – 99,- Kč. Jedná se o jídlo, na kterém nejde nic zkazit, protože takové jídlo se v restauraci dá pouze na talíř. Zkazit se snad dá jedině tím, že by kuchař spálil toust. Když byl tento předkrm pro restauraci jednoduchý, tak jsem se snažila tuto volbu vyvážit výběrem hlavního jídla. Vězte, že pokud chcete restauraci potrápit, objednejte si steak. A tak jsem si vybrala hovězí steak, tedy mé nejoblíbenější jídlo.

Výběr tedy padl na „Šťavnatý steak z pravé svíčkové s kapustičkami restovanými na česneku a slanině se zakysanou smetanou“ 239,- Kč.

Steak jsem si jako vždy objednala krvavý. Úpravě jídla na talíři nelze nic závažnějšího vytknout. Steak však byl již na pohled velmi bledý, bez hnědé kůrčičky a po zakrojení bylo ihned vidět, že je středně propečený, nikoliv krvavý. Po ochutnání bylo zřejmé, že steak byl již před přípravou marinovaný. Myslím, že marináda z oleje a za přítomnosti bylinek či koření není na škodu, byť u pravé svíčkové či kvalitní roštěné toto není nutné, ale zásadní chybou je při přípravě steaku použití soli před tepelnou úpravou či při ní. Osolením maso přijde o značnou část tekutiny, ztrácí tak svoji šťavnatost a jeho chuť je pak zcela jiná. A bohužel to se v tomto případě stalo. Maso bylo chuťové nevýrazné, lehce nakyslé a kuchař spíše steak dusil než opékal. Zklamání však dále pokračovalo při ochutnání kapustiček. Po jejich ochutnání jsem nabyla dojmu, že mám v ústech studené a mazlavé bláto. Kapustičky byly rozbředlé, téměř chladné a česnek dle všech náznaků zůstal skryt v ilegalitě.

Pod tíhou tohoto negativního zážitku jsem se ihned vrhla na hlavní chod mého muže, kterým byla „Filovaná panenka špikovaná pikantní maďarskou klobásou s omáčkou meat sauce“ 159,- Kč. Bohužel, ani zde se nekonal výbuch chuťových pohárků a do úst se mi dostal fádní kus vepřového masa, prošpikovaného párkem. Co se skrývalo v tajemném označení „meat souce“ se mi nepodařilo zjistit.

Nicméně, stále jsem této restauraci dávala šanci a tak jsem se rozhodla objednat ještě dezert. Zvolila jsem si tedy z jídelního lístku „Smetanové noky Malakov s vanilkovou omáčkou, čokoládovou polevou a mandlemi“ – 79,- Kč doufajíc, že si restaurace napraví renomé.

Samotnému dezertu příliš nesvědčilo servírování v plytkém talíři s choulícími se noky uprostřed talíře. Z pohledu již bylo zřejmé, že čokoládovou polevu nahradila čokoláda strouhaná a po ochutnání bylo jasné proč. Vanilková omáčka nebyla omáčkou, nýbrž polévkou s příchutí vanilkového cukru a smetany. A za takových okolností by se poleva ihned odebrala ke dnu. Co se týče noků. Představte si velmi hustou krupicovou kaši, která je vytvarovaná do malých knedlíčků. Pokrm byl, bohužel, jedlý pouze lžící, ale s ohledem vysokou denzitu knedlíčků, bylo nutné z části používat i příbor.

Závěrem:

Hodnocení této restaurace je z mé strany velmi rozpačité, dá se říci, že i negativní a jídlem rozhodně nenadchne. Nevím zda se sluší vyřknout takové hodnocení po první návštěvě a tak jsem se rozhodla nějaký měsíc vyčkat a dát jí ještě jednu šanci. A o té další šanci Vám všem určitě napíšu.